Doma pripravljena gazirana voda ali pijača: boljša izbira od ustekleničenih vod

Maj. 13, 2009

SodaStream aparati so pametna  rešitev za goro odpadnih plastenk in pločevink, ki jih ljudje vsako leto proizvedemo s pitjem ustekleničenih pijač.

Zadnje čase pozornost do vprašanja vpliva na okolje, ki ga ima ustekleničena voda, vse bolj narašča, saj se dobesedno že utapljamo v odpadnih plastenkah. V procesu proizvodnje, pakiranja, transporta in končno še recikliranja, gazirana pijača predstavlja resno grožnjo našemu planetu.

Podjetje Soda-Club je predstavilo učinkovito (pa tudi nadvse okusno) rešitev za ekološko osveščene uporabnike, ki želijo zmanjšati svoj negativni vpliv na okolje in realizirati svoje vrednote - SodaStream aparat za  pripravo gazirane pijače doma. Iz navadne vode iz pipe si uporabnik pripravi gazirano vodo v nekaj sekundah.  Z dodatkom sirupa SodaStream pa si pripravi osvežilno pijačo svojega najljubšega okusa. Paleta okusov  SodaStream je široka, od običajnih do dietnih, od sadnih do energijskih.

Podatki za ZDA na primer govorijo, da povprečen Američan popije 600 pločevink ali plastenk gazirane vode vsako leto. Zamislite si to poplavo plastenk in pločevink in kakšno onesnaženje predstavljajo. Poleg tega žal Inštitut za recikliranje ocenjuje, da se reciklira samo 45% pločevink in 33% plastenk, kar pomeni, da so bile samo  v ZDA v enem letu  odvržene kar 103 milijarde plastenk in pločevink.

Nekatere uvožene vode v plastenkah potujejo tisoče kilometrov, da dospejo do končnega uporabnika, zato ni čudno, da nekatere od njih stanejo več kot sedem dolarjev za galono, je izjavila Kirstin Harp iz  podjetja Soda-Cluba ZDA, ki izdeluje izdelke Sodastream. »Z naraščanem ekološke osveščenosti in zavedanja o visoki ceni, ki  jo okolje, in mi z njim,  plačujem za plastenke in pločevinke, bi se ljudje morali zamisliti o svoji navadi pitja ustekleničenih pijač in začeti pijačo pripravljati doma«, še nadaljuje.

Poleg zmanjševanja količine odpadne embalaže aparat SodaStream pripomore k varovanju okolja tudi tako, da zmanjšuje transportne in proizvodne stroške, ki so povezani z ustekleničenimi pijačami. Ne le, da transport ustekleničene gazirane vode ustvarja ogromne količine toplogrednih plinov, tudi sam izkop aluminijeve rude  in izdelava plastičnih steklenic sta energijsko zelo zahtevna in okolju nadvse škodljiva procesa. Vsako leto industrija aluminija porabi več energije kot celoten afriški kontinent za izkop in taljenje aluminija. Pri tem letno potroši 1,5 milijonov sodčkov nafte, da izdela dovolj plastike za ustekleničeno pijačo, kar je toliko energije, da bi z njo lahko izdelali 100.000 avtomobilov v enem letu.

Rešitev je nuno potrebna. Ekološko osveščeni potrošniki po vsem svetu so že začeli uporabljati aparate za domačo pripravo gaziranih pijač: eno od treh nemških gospodinjstev in ena petina švicarskih gospodinjstev, si pijačo že pripravlja doma.  Prihranek, varovanje okolja in odličen okus Sodastream pijač so od maja 2009  naprej na razpolago tudi potrošnikom v Sloveniji. »Sedaj si lahko »zelen« in dejansko prispevaš k lepšemu okolju tako, da uporabljaš aparat SodaStream. Poleg tega pa ta aparat ne potrebuje elektrike in baterij, pač pa deluje s pomočjo CO2 cilindra. Ponoven prihranek energije  in izjemna  praktičnost in uporabnost. Aparat lahko odnesete s seboj na kampiranje ali na piknik. Zabavno in priročno.