Okolju prijazno

Okolju prijazno

Ali ste vedeli?

Neprijetna resnica o vodi iz plastenke!

Ustekleničena voda onesnažujeje okolje. www.rtvslo.si/okolje/neprijetna-resnica-o-vodi-iz-plastenke/211153

Voda iz pipe? Zakaj pa ne?

EKO misel: Za liter vode četrt litra nafte?

Ustekleničena voda je najpopularnejša pijača na svetu, njena prodaja pa še vedno raste-zlasti prodaja pitne vode iz plastenk. Očitno se je modni trend  v Slovenijo prenesel iz tujine, saj si ljudje želijo čiste, neoporečne in okusne vode. Za proizvajalce in trgovce je to seveda velik posel, zato ga tudi dobro reklamirajo.

Preberite več >>

Ustekleničena voda ni bolj varna za pitje kot voda iz pipe (Food & Water Watch Organization)

Industrija ustekleničene vode je ustvarila napačno predstavo, da je ustekleničena voda bolj čista, bolj varna in bolj zdrava za pitje od vode iz pipe. Dejansko pa so tako predpisi glede ustekleničene vode kot izvajanje le-teh manj strogi od predpisov, ki veljajo za nadzor vode iz pipe. Agencije na državni in lokalni ravni namreč zahtevajo strogo testiranje in nadzorovanje pitne vode.

Ustekleničena voda je čisto zapravljanje denarja (Food & Water Watch Organization)

Američani so leta 2006 porabili 10 milijard dolarjev za ustekleničeno vodo in plačali 1000 kratnik cene stroška proizvodnje. To je seveda pomenilo velik dobiček za proizvajalce. Ustekleničena voda v supermarketu lahko stane od 7.50 do 11.00 USD za galono, medtem ko cena za vodo iz pipe le desetino centa za galono

Ustekleničena voda pomeni veliko onesnaževanje okolja (Food & Water Watch Organization)

ZDA so največja potrošnica ustekleničene vode na svetu. Leta 2005 so Američani popili 37 milijard plastenk. Ustekleničena voda je slaba navada tako za ljudi kot za okolje. Na eni strani namreč pomeni nepotrebno črpanje dragocenih fosilnih goriv za izdelavo plastenk, na drugi pa onesnaževanje okolja, ko plastenke prevažajo s kamioni in ko te kasneje končajo odvržene v smeteh.

Soda-Club. Boljše kot recikliranje.

Kako Soda-Club pomaga pri varovanju okolja?

Soda-Club je »aktivna zelena« družba. Rešitev, ki jo ponujamo, pomaga zmanjševati negativni vpliv na okolje. Kdor vsakodnevno uporablja aparat SodaStream, dnevno prispeva k boljšemu okolju. To SodaStream razlikuje od t.im. »pasivnih zelenih znamk«, ki sicer res uporabljajo okolju prijazne proizvodne procese, vendar pa njihovi produkti ne prispevajo k varovanju okolja.

Aparati SodaStream uporabljajo vodo iz pipe, torej ni potrebno skladiščenje plastenk z gazirano pijačo. To pomeni manjšo proizvodnjo plastike za plastenke in manj plastike odvržene v smeti. Hkrati to pomeni tudi manj onesnaževanja, ki ga predstavlja transport ustekleničenih pijač s kamioni.

Po svetu je bilo leta 2008 popitih 206 milijard litrov ustekleničene vode (Zenith International Global Bottled Water Report, 2008). Za proizvodnjo ustekleničene vode so samo v ZDA porabili 17 milijonov sodčkov nafte (Container Recycling Institute, 2002).

PO ocenah ameriškega inštituta za recikliranje več kot 80% plastenk ne gre v recikliranje, pač pa končajo odvržene v naravi. Poleg tega je bilo po ocenah ustvarjenih 4,7 milijona ton toplogrednih plinov v procesu zamenjave 134 milijard plastenk in pločevink, ki niso bile reciklirane v letu 2005.

Če uporabljate aparat SodaStream za domačo pripravo gaziranih pijač, to pomeni:

  • manj odpadnih plastenk in pločevink
  • manj onesnaženja zaradi transporta ustekleničenih pijač

En cilinder omogoča pripravo od 60 do 130 litrov pijače, kar pomeni 180 do 330 odpadnih pločevink manj! Ko je cilinder prazen, ga napolnite in znova lahko pripravljate osvežilne pijače z mehurčki po vašem okusu.